Szív CT

szív CT kardiológia magánrendelés budapest

Szív CT

A szív CT vizsgálat egy speciális képalkotó eljárás, amely részletes, háromdimenziós képeket készít a szívről, a környező erekről és egyéb szövetekről. Célja a szív és az érrendszer anatómiai struktúráinak és működésének pontos feltérképezése, segítve ezáltal a szívbetegségek korai felismerését és diagnózisát.

A vizsgálat során a páciens egy CT gépbe fekszik, amely röntgensugarakat használva készít keresztmetszeti képeket a szívről. Az eljárás során szükség lehet jód alapú kontrasztanyag beadására, hogy az erek és a szív egyes részei jobban láthatóvá váljanak. Az előkészületek közé tartozik, hogy a páciens a vizsgálat előtt éhgyomorra érkezzen, és kerülje a koffein fogyasztását, mivel az gyorsíthatja a szívverést.

A jó minőségű felvétel készítéséhez percenként 50-60 közötti pulzusszám elérésére kell törekedni, ezért a vizsgálat előtti előkészítés során szájon át vagy intravénásan történő gyors hatású béta receptor-blokkoló készítmény beadása bevett gyakorlatnak számít, amennyiben nincs ellenjavallata (pl. kórosan lassú szívműködés, kifejezett ingerületvezetési zavar, súlyos szívelégtelenség, súlyos fokú aorta billentyű szűkület).

A szív CT segítségével diagnosztizálhatók a koszorúér-betegségek, szívbillentyű-problémák, veleszületett szívhibák, valamint a szívizomzat és a perikardium (szívburok) elváltozásai. A coronaria CT vizsgálat a koszorúér betegség kizárására igen kiváló megoldást jelent. Az eljárás egyik fő előnye, hogy non-invazív módon nyújt részletes információkat a szív- és érrendszerről, ami különösen hasznos lehet olyan esetekben, ahol más vizsgálatok nem adtak egyértelmű eredményt.

A vizsgálat után a szakorvos kiértékeli a képeket, és a kapott információk alapján meghatározásra kerülhet a megfelelő diagnózis és kezelési terv. Az eredmények alapján további vizsgálatokra vagy beavatkozásokra is szükség lehet, attól függően, hogy milyen problémákat találtak.

KAPCSOLÓDÓ

Vizsgálat típusok​

Időpontfoglalás